Σελίδες

29/4/19

Η Λαμία δεν είναι επαρχία της Θεσσαλίας! Ζητούμενο η εξωστρέφεια!(της Έφης Γρίβα)


Ζητούμενο για τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου 2019 είναι η εξωστρέφεια του Δήμου Λαμίας που "μεταφράζεται" με δύο τρόπους:

Α) Η προώθηση των προϊόντων του διευρυμένου Δήμου ήτοι αγροτικά, κρασιά, κτηνοτροφικά με ένα τρόπο στοχευμένο και συστηματικό όπου ο Δήμος θα συντονίζει τις προσπάθειες των παραγωγών διασφαλίζοντας την ποιότητα, την προέλευση, την προώθηση στις αγορές. Μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονται με ατομικές πρωτοβουλίες ή αποσπασματικά.

Το
Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας  και η Αναβάθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενημέρωσης των Αγροτών στο Δήμο σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο θα αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία για αυτό τον σκοπό.

Β)Η προσέλκυση επισκεπτών στο Δήμο μας πρωταρχικά με προβολή του ιστορικού τριγώνου: Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος αλλά και των ορεινών ορειβατικών διαδρομών της Οίτης με αξιοποίηση αυτών ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί σε φροντισμένους και αρχαιολογικά διαμορφωμένους χώρους ή να κινηθεί στα ορεινά χωριά μας.

Η πρόσφατη θετική η ανταπόκριση του Υπουργού Κου Σπιρτζη στη χρηματοδότηση για

την αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου της Φθιώτιδας μετά από πρόταση του Κου Καραναστάση αποτελεί βάση στην οποία θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί ο Δήμος Λαμιέων.

Δευτερευόντως όμως, στόχος είναι να έρθει ο επισκέπτης και στη Λαμία.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η πόλη να του προσελκύσει το ενδιαφέρον. Να του διασφαλίσει δηλαδή ότι έχει κάτι να δει, κάπου να φιλοξενηθεί και βέβαια ενδιαφέροντα μαγαζιά να ψωνίσει και να φάει.

Σημαντικά σημεία της πόλης που πρέπει ως προς αυτή την κατεύθυνση να διαμορφωθούν είναι            :

1. Η γκρεμισμένη( επί Γ. Κοτρωνιά) δημοτική αγορά η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί με στεγασμένο χώρο όπου θα εκτίθενται μόνιμα τα προϊόντα του τόπου μας. Σε βάθος χρόνου αυτή η εγκατάσταση θα φέρει ανάπτυξη της μικροεπιχειρηματικότητας περιμετρικά και θα δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς.
2.Η πλατεία Λαού και τα γύρω στενά .
3. Το Κάστρο της Λαμίας για την ιστορική του σημασία, το μουσείο και τη θέα που προσφέρει.
4.Το Ισιαδάκι και ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ που τώρα είναι αναξιοποίητα και αφιλόξενα

Να συνυπολογιστεί η ανάγκη εύκολης πρόσβασης σ'ένα κέντρο που μπορεί κανείς να περπατήσει, η καθαριότητα ΟΛΟΥ του Δήμου και η καλαισθησία των κτιρίων.

Τα παραπάνω μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, όπως  το
πρόγραμμα Φιλόδημος στο οποίο όμως μέχρι στιγμής ο Δήμος Λαμιέων παρουσιάζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους της Φθιώτιδας αφού στερείται ώριμων μελετών.

Η πόλη μας, ο Δήμος μας έχει περιχαρακωθεί στον εαυτό της. Είναι καιρός ν'αλλάξουμε τα δεδομένα κι ν'απομακρυνθούμε απ'όλους αυτούς που διοίκησαν τόσα χρόνια την πόλη και την κατάντησαν επαρχία της Θεσσαλίας.

Μόνο με το συνδυασμό ''ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ'' και τον Παναγιώτη Στασινό μπορούμε ν'αλλάξουμε τον τόπο μας γιατί έχει αποδείξει όχι μόνο ότι έχει όραμα αλλά ότι είναι οργανωτικός και αγαπά πραγματικά τη Λαμία ώστε να μην την αφήνει έκθετη σε μικροσυμφέροντα, ρουσφέτια και κομματικά παιχνίδια που κυριάρχησαν τα τελευταία 21 χρόνια και αποτελούν τροχοπέδη για το μέλλον της.

Έφη Γρίβα
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με τον συνδυασμό ''Λαμία στο Κέντρο''