4/9/23

Το αμαρτωλό παρελθόν της Καθαριότητας στη Λαμία…

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2023 συζητήθηκαν οι ευθύνες και οι αποφάσεις που έλαβε η δημοτική αρχή Σταυρογιάννη για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας οι οποίες δεσμεύουν δυστυχώς όλες τις επόμενες δημοτικές αρχές. 

Δεν θα στεκόμουν βέβαια σε όσα κατατέθηκαν ούτε θα προσπαθούσα να ανασύρω εικόνες που μας έκαναν περίγελο σε όλη την Ελλάδα αν οι πρωτεργάτες των όσων συνέβησαν δεν διεκδικούσαν και στις επερχόμενες εκλογές την ψήφο των δημοτών.

 Όσα λοιπόν ακούστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση έφεραν πικρές μνήμες του 2017 όταν η τότε δημοτική αρχή προχώρησε σε απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων, φέρνοντας μάλιστα τα ΜΑΤ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και προπηλακίζοντας παράλληλα τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να επιβάλλει τις προθέσεις της δημιουργώντας μοναδικό προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα! 

Την ίδια ώρα οι συνεδριάσεις γινόντουσαν με την παρουσία εισαγγελέα μέχρι στις 3.00 τα ξημερώματα ενώ η αστυνομία συνελάμβανε τους διαμαρτυρόμενους απολυμένους εργαζόμενους οι οποίοι σέρνονται στα δικαστήρια ακόμη και σήμερα! 

 Όμως, ακόμη πληρώνουμε ως πολίτες τις εμμονές για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανταποδοτικής υπηρεσίας καθαριότητας αφού με μεθοδεύσεις και συγκεκριμένες παραλήψεις δεν καλύφθηκε με μόνιμο προσωπικό η υπηρεσία και τώρα αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε κάθε έτος 40-45 εργαζόμενους από την ιδιωτική αγορά ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν. 

 
Συγκεκριμένα ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς και βρισκόταν σε εξέλιξη η μαζικότερη πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων με την 3Κ μέσω ΑΣΕΠ με το Νόμο Σκουρλέτη δίνοντας σαφείς οδηγίες για αλλαγή των οργανογραμμάτων των Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών,ώστε να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι απαιτούμενες θέσεις, ο Δημος Λαμιεων δεν έκανε χρήση αυτών των ευεργετημάτων και ζήτησε μόνο 45 θέσεις από τις 75-80 που είχε ανάγκη! 

 Όταν μάλιστα οι επικεφαλής των παρατάξεων ζητήσαμε την κάλυψη όλων των κενών η τότε δημοτική αρχή αμφισβήτησε πως θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις προβάλλοντας το επιχείρημα πως το νομοσχέδιο αποτελεί προεκλογικό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ και πως τελικά δεν θα κατατεθεί! 

 Οι δημοσιεύσεις της εποχής μπορούν να μας δώσουν μόνο λίγο από το κλίμα αυταρχικότητας, αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και προσπάθειας επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βιώσαμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου: