13/9/23

Οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην απαξίωση την ιστορική Πλατεία Πάρκου στη Λαμία

Το θέμα της σημερινής μορφής της Πλατείας Πάρκου απασχολεί έντονα τους πολίτες που το θέτουν επιτακτικά στον προεκλογικό διάλογο, προσπαθώντας να αντιληφθούν πως φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση και ποιοι τελικά είναι οι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα αυτό. 

 Ακόμη όμως πιο οδυνηρό για τον τόπο μας είναι ότι η πλειοψηφία των πρωταγωνιστών, όσων γεγονότων θα διαβάσετε παρακάτω, μας παραμυθιάζουν, κυριολεκτικά, πως ενδιαφέρονται ξαφνικά να βελτιώσουν την πλατεία που οι ίδιοι κατέστρεψαν και μάλιστα έχουν το θράσος να ζητούν και πάλι την ψήφο των δημοτών! 

 Ας θυμηθούμε λοιπόν, από ερωτήσεις που κάναμε τότε στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων αλλά και από αναρτήσεις των ΜΜΕ και τα βήματα που έκαναν, θεωρώ με μεθοδικό τρόπο, την περίοδο 2015-2019 για να αλλάξει πλήρως η φυσιογνωμία της πλατείας. 

-Το 2016 ρωτούσαμε με μια δόση χιούμορ: 

-Δύο χρόνια μετά, το 2018, αφελώς σε σχέση με όσα ακολούθησαν, με αφορμή αυθαίρετη κατασκευή βαριάς σιδηροκατασκευής επανερχόμαστε για την Πλατεία Πάρκου ρωτώντας: Θα κτίσουμε και τις πλατείες στη Λαμία; 

-Λίγο αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2018 προειδοποιούσαμε: 

-Τον Μάρτιο του 2019 αναρωτιόμασταν αν «Κόβουν παράνομα τις νερατζιές στην Πλ.Πάρκου στη Λαμία;» και λίγο αργότερα αντιδικούσαμε για το ίδιο θέμα στο ραδιόφωνο με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

 Και βέβαια καταγγέλλαμε τις αστοχίες, τις ανεπάρκειες και τις μεθοδεύσεις που αποτυπώνονταν στο ιστορικό και τα έγγραφα της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο στο 

Ευελπιστώ πως η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτώβρη θα δώσει την τελική λύση αναμορφώνοντας και αναδεικνύοντας το ρόλο που διαδραματίζει η πλατεία Πάρκου ιστορικά, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις της καθημερινότητας, διαφυλάσσοντας τη φύση και το πράσινο στον αστικό χώρο, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες και βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής όσων ζούμε σε αυτή τη πόλη. 

Ολοκληρώνοντας αυτή την σύντομη αναδρομή, που έχει ως σκοπό να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι, ως επίλογο θα χρησιμοποιήσω τα ίδια λόγια που έγραψα, μάλλον προφητικά, τον Ιούνιο του 2019 λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές. 

 «Αγαπητοί συμπολίτες, 
Πραγματικά ως απλό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γνωρίζω αν τελικά η συγκεκριμένη τελική μελέτη ανάπλασης είναι αυτή που θα αλλάξει προς το καλύτερο την Πλατεία. 
Ένα μόνο γνωρίζω. Πως οι προχειρότητα, η βιασύνη και οι εμμονές που υπήρξαν στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα μας αποκαλύψουν ποτέ την καλύτερη λύση που θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε για την πλατεία Πάρκου. 

Και τέλος, επειδή η συγκεκριμένη δημοτική Αρχή μόλις κρίθηκε στις εκλογές από τους δημότες ας ελπίσουμε πως τέτοια θέματα μεγάλου και διαχρονικού ενδιαφέροντος για τη Λαμία θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ώστε τα σφάλματα και οι ελλείψεις του παρελθόντος να αποτελέσουν μάθημα για όσους σχεδιάσουν το μέλλον αυτής της πόλης»