11/5/19

Αλεξάνδρα Κακογιάννη:''Πως θα αξιοποιηθεί ο πλούτος μας-τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας''

Ο διευρυμένος Δήμος Λαμιέων είναι μια κυρίως αγροτική περιοχή στην οποία παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της κοιλάδας του Σπερχειού.

Το βαμβάκι ,τα σιτηρά ,το καλαμπόκι ,το λάδι και οι ελιές ,τα φρούτα και τα κηπευτικά ,το κρασί, οι ξηροί καρποί και τα κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν τον πλούτο του Δήμου μας.

Δυστυχώς διαχρονικά ο πλούτος αυτός δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε από τους διοικούντες τόσο τον Δήμο Λαμιέων  όσο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν πόροι από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμος μας οφείλει όχι μόνο να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και να ενθαρρύνει νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη  για να πάρουν ξανά ζωή τα χωριά μας και να ενισχυθεί η οικονομία της περιοχής μας.

Είναι γεγονός ότι δυο από τα βασικά προβλήματα των αγροτών είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων τους. Η Δημοτική αρχή μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Α) Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους εμπλεκόμενους φορείς,  τους εκπροσώπους των αγροτών και την συνδρομή έμπειρων επιστημόνων να προχωρήσει στη σύνταξη μελετών για να γίνουν  : 
  1. Εγγειοβελτιωτικά έργα και κατασκευές ώστε όπου υπάρχει δυνατότητα η άρδευση των χωραφιών να γίνεται χωρίς τη χρήση πετρελαίου και ρεύματος, τα οποία επιβαρύνουν δραματικά το κόστος των παραγόμενων προϊόντων.
  2. Αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το μήκος του Σπερχειού ποταμού.
  3. Υποδομές για την αποταμίευση νερού τους χειμερινούς μήνες που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι με τη δημιουργία φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.
  4. Δίκτυο αγροτικών δρόμων και συντήρηση τους για τη γρήγορη και με    ασφάλεια μετακίνηση των αγροτών.

Β)  Για τη διάθεση των προϊόντων:

Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται μονάδες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τα παραγόμενο προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας.

Παράγονται προϊόντα: από γυναικείους συνεταιρισμούς, βιολογικά ,ονομασίας προέλευσης, κρασιά που έχουν διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς, προϊόντα που παλαιότερα αποτελούσαν σήμα κατατεθέν για την πόλη μας. 

Μέχρι τώρα η διάθεσή τους γίνεται με ατομικές πρωτοβουλίες των παραγωγών και αποσπασματικά που έχει σαν αποτέλεσμα την απογοήτευσή τους ,το αίσθημα εγκατάλειψης από την πολιτεία και φυσικά μείωση του εισοδήματός τους.

Ο Δήμος οφείλει και μπορεί με ένα τρόπο στοχευμένο και συστηματικό να συντονίζει τις προσπάθειες των παραγωγών διασφαλίζοντας την ποιότητα, την προέλευση και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται να γίνει σωστός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν για την πρόοδο του τόπου μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ανιδιοτέλεια . Ανθρώπους που πιστεύουν στη διαφάνεια και την συνεργασία, που δέχονται τον έλεγχο και την καλόπιστη κριτική από όπου και αν προέρχεται.


Πιστεύω ότι με το συνδυασμό ''ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ'' και τον Παναγιώτη Στασινό , μπορούμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το μέλλον του τόπου μας, χωρίς μικροπολιτικά συμφέροντα και προκαταλήψεις, με όραμα και ελπίδα για το αύριο.


Κακογιάννη Αλεξάνδρα
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για το Δήμο Λαμιέων

με τον συνδυασμό ''Λαμία στο Κέντρο''