12/5/19

Ο δήμος Λαμιέων χρειάζεται … δομικό ανασχηματισμό της διοικητικής του ομάδας(του Γιώργου Παπανικολάου)

Εάν αναζητήσουμε τα αίτια που τουλάχιστον από το 2000 και μετά ,έχουν καθηλώσει την Λαμία σε στασιμότητα σε σχέση με άλλες πόλεις που έχουν λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα διαπιστώσουμε ότι αυτά κινούνται σε διάφορα επίπεδα.

Η βασικότερη αιτία είναι ότι η πόλη της Λαμίας δεν μπόρεσε να έχει ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης με σαφείς προσδιορισμένους ποιοτικά, ποσοτικά και χρονικά στόχους που έπρεπε η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει. Αναφέρομαι στην καθημερινότητα του πολίτη στην ανάπτυξη της πόλης ,αλλά και στην ισχυροποίηση της θέσης της Λαμίας ως έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η σύνταξη του Σχεδίου Ανάπτυξης είναι μια σύνθετη πνευματική διαδικασία που λαμβάνει υπ όψιν όλες τις παραμέτρους της επιστήμης, της κοινωνίας, της οικονομίας, του ρεαλισμού και του εφικτού .Απαιτεί την ενεργοποίηση-υποκίνηση όλων των υγιών δυνάμεων που συμμετέχουν στη ζωή της πόλης. Έτσι λοιπόν η Λαμία αντιδρά περιστασιακά και τρέχει ….πίσω από τις εξελίξεις. Εάν λοιπόν ρωτήσω ποια είναι η διοικητική ομάδα του Δήμαρχου που έχει το coaching-καθοδήγηση, την έμπνευση ,την επάρκεια ,τις γνώσεις αλλά και τις κοσμοπολίτικες εμπειρίες που χρειάζονται η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεν υπάρχει.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους ΟΤΑ
με την εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ –απλή αναλογική με την ψήφο τους οι Λαμιώτες μπορούν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, να εμπιστευθούν τον συνδυασμό ΛΑΜΙΑ στο ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ επικεφαλή τον Παναγιώτη Στασινό για μια σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση της πόλης.

Στα πλαίσια του Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπτυξης της Λαμίας που πρέπει να συμβαδίζει με το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -ΠΔΕ είτε αυτά αφορούν το Εθνικό Σκέλος , είτε αφορούν το ΕΣΠΑ και όπου δεν υπάρχουν μελέτες η υπάρχουν ελλείψεις ώριμων έργων να αξιοποιηθεί η νέα γενιά χρηματοδοτικών προγραμμάτων και έργων όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τους δήμους ,το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση των Δημοσίων Κτιρίων, την Χρηματοδότηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων που πολλαπλασιάζουν τους διαθέσιμους πόρους και αξιοποιούν στο έπακρο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφέρω συγκεκριμένους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της πόλης αλλά σήμερα ενδεικτικά θα προτείνω ότι και η διοικητική λειτουργία του Δήμου Λαμιέων πρέπει να έχει κατεύθυνση αναπτυξιακή.

Να διερευνήσουμε εάν πρέπει να υπάρχει ενιαία αρχή παρακολούθησης των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων όπου οι Διοικήσεις τους θα αξιολογούνται για το σκοπό και το παραγόμενο έργο τους ,με σύγχρονα συστήματα αξιολόγησης ,δείκτες αποδοτικότητας ,επάρκεια εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων, καλές πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης-ISO, πχ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ PARKING, ενδεχόμενα κάποια κληροδοτήματα.

Επειδή τα τελευταία πολλά χρόνια η διοίκηση του δήμου Λαμίας ασκείται από μια ομάδα 20-30 συμβούλων που και λόγω εκλογικού συστήματος ήλεγχαν τον Δήμο με φτωχά αποτελέσματα και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και προσέγγισης των ζητημάτων , τότε για να υπηρετηθούν οι νέοι προσανατολισμοί της Πόλης είναι αναγκαία η ανανέωση της διοικητικής ομάδας του Δήμου.

Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη Διοικητική Επιστήμη.

Γιώργος Παπανικολάου
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΛΑΜΙΑ στο ΚΕΝΤΡΟ-Παναγιώτης Στασινός