8/5/19

Δημοτικές Εκλογές στη Λαμία και Game of Thrones συμβαδίζουν; Και όμως! (του Γιώργου Κυριαζόπουλου)

Σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα στηθούμε μπροστά στις κάλπες (πολλές κάλπες!) για να ψηφίσουμε προς πάσα κατεύθυνση, από την Κάρυστο και την Δίβρη μέχρι…τις Βρυξέλλες. Από την τελευταία φορά που ζήσαμε τέτοιο πανηγύρι έχουν περάσει 5 χρόνια (4 αν συμπεριλάβουμε και τις βουλευτικές εκλογές του ’15), υπερβολικά πολύς χρόνος για την φυλή μας που είχε συνηθίσει να ψηφίζει κάθε 1,5 – 2 χρόνια τον πολιτευτή ή την παράταξη της καρδιάς της. O tempora, o mores! Η αλήθεια είναι ότι μας έχει λείψει το τζέρτζελο (των εκλογών) γι’ αυτό θα τις απολαύσουμε τώρα σε τεράστιες δόσεις (οσονούπω και βουλευτικές) για να…πατσίσουμε και να έρθουμε στα ίσια μας. Ως εμπλεκόμενος κι εγώ στις Δημοτικές εκλογές θα αφήσω στην άκρη τις υπόλοιπες.

Γύρω και μέσα στα σπλάχνα της “περιπεσούσης πλην πτωχής πλην τίμιας(?) Λαμίας” αλωνίζουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, ωσάν μνηστήρες διεκδικώντας διακαώς την χείρα της, ο καθένας με το δικό του brio και tempo. Ο Νίκος Σταυρογιάννης,
ο νυν δήμαρχος, ο “Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει, Νο 0”, Bruce Willis από τον Δομοκό, θέλει να ανανεώσει τους όρκους του με την επί 5ετία συμβία του Λαμία, για να ολοκληρώσει το έργο που δεν πρόλαβε καν να αρχίσει. Τους τελευταίους 2 μήνες βέβαια φέρνει πιο πολύ προς Ηλιόπουλο, εκεί που θέλουν όλοι να τον σκίσουν κι αυτός πετάει την ατάκα “Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά νομίζω σήμερα ότι είμαστε μια ωραία…ατμόσφαιρα”.

Καλπάζοντας πάνω στο λευκό άλογο της άσπιλης και αμόλυντης ΝΔ (που θα γίνει όταν πιάσει τα γκέμια ο Μπακογιάννης,βεβαίως βεβαίως) εφορμά ο Θύμιος Καραΐσκος, διεκδικητής του τίτλου (και του στέμματος της πόλης), ως άλλος Rocky Balboa-Stallone από το εξωτικό Βαθύκοιλο Πελασγίας. Πλαισιωμένος από τους 10-12 σιδηρόφρακτους ιππότες της στρογγυλής τράπεζας (του Αρθούρου-Κοτρωνιά ντε) καθώς και από όλη την glamour αυλή της πόλης στο ψηφοδέλτιό του, έχει τα καλύτερα προγνωστικά στο stoiximan. Και μετά…ήρθαν οι μέλισσες. Ξέρει πολύ καλά ότι είτε γίνει δήμαρχος είτε όχι, είτε ανατείλει το άστρο του Κώστα είτε όχι, η Λαμία θα αποτελέσει το εφαλτήριο ή το κολαστήριο για τις μετέπειτα πολιτικές του φιλοδοξίες. Μια συνάρτηση με πολλούς άγνωστους συντελεστές.

Η μάχη σκληρή, ο αγώνας μεταξύ Σταυρογιάννη και Καραΐσκου τιτάνιος, το Game of Thrones υποκλίνεται, κουρνιαχτός σκεπάζει την πόλη, κορμιά υποψηφίων συμβούλων πέφτουν εκατέρωθεν, στην Ρ. Φεραίου και την Διάκου, και μες στον ορυμαγδό ο Πάνος ο Στασινός ξεκινάει με Σικελική Άμυνα έναντι όλων, που ως γνωστόν στους επαΐοντες σκακιστές είναι μια επιθετική άμυνα που δημιουργεί μια ασύμμετρη θέση στη σκακιέρα και οδηγεί σε περίπλοκες προ- και μετεκλογικές καταστάσεις.

Ο επί 10ετίας Forrest Gump – ΠΕΠΛΑ, υπό την ηγεσία ενός Tom Hanks – Στασινού γνήσιου τέκνου της Λαμίας, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται άρδην σε έναν ευρύ σχηματισμό από ΠΕΠΛΑ, POLIS-ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτους και ανεξάρτητους, ρομαντικούς κι αιθεροβάμονες, φοιτητές και συνταξιούχους, νοικοκυρές και διευθυντές ΜΕΘ. Στην μάχη για την Μέση Γη (την έρμη την Λαμία ρε γαμώτο) ένα πλήθος ετερόκλητων φυλών υποψήφιων συμβούλων παίρνουν τα όπλα και υπό την ηγεσία του Πάνου διεκδικούν με αξιώσεις την κάθοδο στον δεύτερο γύρο. Ο Παναγιώτης Στασινός, μετά από 9 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθώντας να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας, αποφάσισε τελικά να γίνει ελέφαντας και να κάνει την γη να τρέμει με την περπατησιά του. Το ρίσκο μεγάλο, η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ (ότι κι αν σημαίνει αυτό, που επί του παρόντος όπως το ζω εγώ τουλάχιστον, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα) δίκοπο μαχαίρι, το ερώτημα αμείλικτο κι εκκωφαντικό πλανάται αναπάντητο: εμείς πήγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μας, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα? Η μόνη που δεν ενδιαφέρεται για την απάντηση είναι η βαρέως πάσχουσα ασθενής Λαμία, που βρίσκεται (εδώ και χρόνια) σε καταστολή διασωληνωμένη στην Εντατική περιμένοντας κάποιους να την ξυπνήσουν (όχι μόνο με ένα φιλί!)

Στην μάχη των τριών ως άνω αντιπάλων, οι ενωμένες δυνάμεις του Στασινού πλαγιοκοπούνται αγρίως εξ αριστερών από τον “προδομένο” πρώην Συριζαίο Βασίλη Κυριακάκη, για τον οποίον η σύμπραξή μας με τους παλιούς του συντρόφους του POLIS αποτελεί κόκκινο πανί. Ο αγαπητός συνάδελφος ορμώμενος από τα βορειοδυτικά προάστια της πόλης ως άλλος Τσε Γκεβάρα από τις ορεινές ζούγκλες της Βολιβίας, θα κλιμακώσει το αντάρτικο εναντίον του Στασινού προσδοκώντας στους δυσαρεστημένους Συριζαίους πιθανούς μας ψηφοφόρους. Προσωπικά εύχομαι στον φίλο Βασίλη να κερδίσει ένα ποσοστό μεγαλύτερο των προσδοκιών του γιατί αυτό θα σημαίνει την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού της κυβερνητικής παράταξης υπέρ ημών κι όχι μόνο λόγια και “χτυπήματα στην πλάτη”. Αν πρόκειται να χάσουμε ψήφους επειδή “αλληθωρίζουμε προς τα αριστερά” τουλάχιστον ας κερδίσουμε και μερικούς ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Στις παρυφές του πεδίου της μάχης για τον θρόνο της Λαμίας, ακροβολισμένοι κι ο καθένας στο δικό του μετερίζι οι τελευταίοι δύο διεκδικητές, ο Θωμάς Στάϊκος και ο Γιώργος Δελιχάς.

Ο συμπαθής Θωμάς, με το ένδοξο οικογενειακό παρελθόν από το “παλιό καλό ορθόδοξο” ΠΑΣΟΚ, ως άλλος Bugs Bunny – Λαγός ελπίζει ότι τα ψίχουλα που θα μαζέψει θα αποτελέσουν κρίσιμη μάζα στην ζυγαριά της γιγαντομαχίας του δεύτερου γύρου αλλά και μετά, στις ισορροπίες του δημοτικού συμβουλίου. Με άλλα λόγια ακολουθεί την πεπατημένη του κόμματος που τον στηρίζει: το 5% ως τσόντα, να γίνει ο ρυθμιστής των πάντων. Μεγάλες προσδοκίες φίλε μου, αλλά η κάλπη είναι…γκαστρωμένη και… dum spiro spero.

Όσον αφορά τον κ. Δελιχά, ουδόλως τον γνωρίζω κι επομένως οποιαδήποτε σάτιρα “εναντίον” του θα ήταν μάλλον ατυχής. Άλλωστε το ΚΚΕ που τον στηρίζει είναι γνωστό για πόσο humor κι ευθιξία διαθέτει, επομένως οποιοδήποτε σχόλιο και να κάνω, το πιθανότερο είναι ότι, αν υπάρξει απάντηση θα προέρχεται κατευθείαν από την κορυφή, τον γενικό γραμματέα περί της υπονόμευσης της εργατικής πάλης από την λούμπεν νομενκλατούρα και την ιμπεριαλιστική πλουτοκρατία της Λαμίας.

Αγαπητοί φίλοι (κι εχθροί!) το Game of Thrones τελειώνει σε δύο επεισόδια κι επιτέλους όλοι θα μάθουμε ποιος τελικά θα κάτσει στον Σιδηρού Θρόνο του Westeros και των 7 Βασιλείων. Για τον θρόνο της Λαμίας όμως η αγωνία θα παραταθεί για άλλες 2 Κυριακές, με πλέον καθοριστική αυτήν στις 26 Μαΐου, στην επόμενη απλά θα έχουμε την στέψη. Θα καταφέρει (και με ποια κρυφά όπλα) η υπολογίστρια κι αδίστακτη Cersei – Σταυρογιάννης να κρατήσει τον θρόνο, με ποιους θα συμμαχήσει αν περάσει στον β’ γύρο? Τι θα κάνει η κατ’ εξοχήν διεκδικήτρια λουσάτη (πρώην πανίσχυρη) Daenerys – Καραΐσκος με τον μισό στρατό της και τον έναν από τους τρεις δράκους που της έχουν απομείνει? Και ο συμπαθής νεκραναστημένος μαχητής (που στις φλέβες του κυλά βασιλικό αίμα) John Snow – Στασινός θα έχει αρκετές δυνάμεις (συμβούλους) έτσι ώστε, αν έρθει εις γάμον κοινωνία με την Daenerys να συγκυβερνήσουν σε ισότιμη βάση? Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές τι ρόλο θα παίξουν? Ο προδομένος από την Cersei αλλά σφόδρα ερωτευμένος μαζί της, μονόχειρας Jaime Lannister – Κυριακάκης τι μπορεί να κάνει εξ αιτίας του θυμού που τον διακατέχει? Ο υπόγειος και τρυφηλός μυστικοσύμβουλος Varys – Στάϊκος θα κερδίσει κάτι από την υπόθεση ή θα χαθεί στην λήθη? Και τέλος ο Grey Worm – Δελιχάς, αρχηγός των Unsullied θα παίξει κάποιο ρόλο ή θα παραμείνει αμόλυντος-ΚΚΕ μέχρι τέλους?

 Ε λοιπόν, για όλα αυτά εσείς θα αποφασίσετε κι όχι το HBO, η συνέχεια στην….κάλπη σας!!! 

Γιώργος Κυριαζόπουλος – Δι/ντης ΜΕΘ ΓΝ Λαμίας
Υποψήφιος Δημοτ. Σύμβουλος με τον Π. Στασινό

Mag24